gerenda


Tetőkészítés

április 5th, 2010

A tetőkészítést már nem egyszerű házilag elvégezni. Nem is próbáltuk ezt megtenni, hanem kerestünk egy jó és megbízható Ács brigádot, amit sikerült is találni. A tervek alapján kiszámolták a szükséges faanyagot (mindenhez  én sem érthetek) amit egy fatelepen rendeltem meg. Gerenda minden mennyiségben volt az udvaron!

Elvégeztük a fák lekezelését, hogy ne rágja át a szú 5 ét múlva. Hát ezek az Ács gyerekek bizony nem voltak restek. Reggel 6 órakor már fent kopácsoltak a tetőn (a szomszédok biztos nagyon szerettek ezeken a napokon).

A szerkezet elkészülte után OSB lappal borították be a felületet, előkészítve ezzel a zsindely tetőfedést.

A zsindely lerakása előtt egy alap bitumenlemez került közvetlenül az OSB lapokra, illetve körben a bádogos felhelyezte az él lemezeket. Mivel a tető kinyúlása több mint 1 m, ezért nem terveztünk ereszcsatornát.

Az tető építése közben lettek behelyezve a tetőablakok, a szellőzők, a hófogók és a villany és tetőantenna fogadásához a fémoszlopok.

A telek

március 24th, 2010

Megküzdöttünk a telkünkért, mert már 2001-ben nem volt egyszerű hozzájutni. A telek mérete 20 x 25 m ami pont megfelelt számunkra. A területi építési rend szerint nem volt kérdés ezen belül hova fog helyezkedni majd a ház: jobb oldalhatáron, előlről 5 m-t elhagyva kell kitűzni a sarokpontot.

Ilyenkor a legfontosabbak egyike a közművek megléte: viz, villany, gáz. Nálunk a viz már be volt vezetve, a gáz az utcában volt (de az most még nem kell) igy csak az ideiglenes villanyról kellett gondoskodni.

Irány a fatelep, kell egy gerenda. A többit a villanyszerelő hozza és ha már most összebarátkozunk vele olcsón megszámítja a szükséges alkatrészeket (doboz, relék, stb) és a bekötést.