tervező


Kezdjünk építkezni

március 23rd, 2010

Kezdjünk építkezni…. így indultunk mi is neki a családi vállalkozásnak. Az igazság az, hogy ez a házépítés már a második volt az életünkben, igy úgy gondoltuk hogy a légszívatósabb tapasztalatokon már túl voltunk. Azért az első valóban az sokkal nehezebb, rengeteg akadállyal kell megküzdeni az építkezés során…. és sosem úgy sikerül mint gondolnánk.

Bizonyára tudjátok hogy egy családi házat sokféleképpen fel lehet építeni:

1. Pár hónapos keresgélés után beköltözünk egy mások által már felépített kész házba.

Ez a verzió mondhatni a legkényelmesebb, bár kétségtelen nem a leg költséghatékonyabb, hiszen itt spórolni nem tudunk, maximum alkudni. Hozzáteszem hogy jelenleg (2012-13) olyan alacsonyan vannak a kész házak árai, hogy érdemes ezt komolyan megfontolni. Ebben az esetben a legnagyobb kompromisszum talán, hogy nehéz olyan házat találni ami teljesen kielégítené a mi elképzelésünket. Ez a weboldal nem nekik készült….

2. A kész terveinkkel, elképzelésünkkel a hónunk alatt megbízunk egy vállalkozót a komplett kivitelezésre.

Ez a verzió sem a spórolásról szól első sorban, hanem a kényelemről, amikor is nincs időnk a házépítéssel foglalkozni. Ilyenkor nekünk nem kell a kisujjunkat sem görbíteni a munkában és csak ellenőrizgetni és egyeztetni járunk ki az építkezés helyszínére. Ez a weboldal nem sem nekik készült….

3. Elhatározzuk hogy némi szakmai segítség mellett magunk vágunk bele a kalandba.

Ez a weboldal nekik készült! Természetesen nem azt mondom, hogy egymagunk képesek lehetünk egy teljes családi ház felépítésére, bár hozzáteszem láttam már erre élő példát. Mi inkább abba a kategóriába tartozunk, hogy a komoly szakmunkát igényelő feladatokon kívül amit lehet megcsinálunk. Ilyen például a betonozási munkák, a villanyszerelés hornyainak vésése, a gipszkartonozás és még sorolhatnám mi mindent lehet házilag is közel olyan (ha nem jobb) minőségben elvégezni ahogyan azt egy szakember tenné. Persze ha jobban belegondolunk olyan sokat talán mégsem spórolunk ha a szakemberen megtakarított pénz túloldalára tesszük az általunk az építéssel eltöltött időt, azonban a Mi esetünkben ez a munka egyben élvezet is volt.

Szóval először is kell a telek, aztán kell egy (jó) tervező  akivel együtt jár kell egy házterv, szedjünk össze egy kivitelezőt, az se baj ha nem komplett vállalja el a házat,  egy műszaki ellenőrt, tekintsük át anyagi helyzetünket és gondoljuk át mit honnan fogunk beszerezni (ezen nagyon sokat tudunk spórolni magunknak). Hogy könnyítsek a helyzeteteken bemutatom a miénk hogyan zajlott…

Egy biztos, a végén ti is nagykanállal fogjátok enni a maltert talicskából mint én 🙂

Időközben elindítottam egy fórumot a témakörben. Az ÉPÍTKEZÉS FÓRUM azon építkezőknek jelent nagy segítséget, akik maguk vágnak bele a munkákba: epitkezes.forum.hu. A fórumon rengeteg, szinte az összes téma megtalálható! Várunk szeretettel, csatlakozz az építkezők táborához, de az sem baj ha kivitelező vagy akkor is szívesen látunk!