vasalás


Aljzat szigetelése

április 15th, 2010

Eljutottunk arra a pontra ahol (még az alsó válaszfalak elkészítése előtt persze) el kell készítenünk az alsó szint vizszigetelését és hőszigetelésést. A vízszigetelést bitumen nehézlemezzel  végeztük, amit egy gázperzselő segítségével melegítettünk le az előzőleg portalanított aljzatbetonra és hozzárögzítettünk az első Porotherm téglasor alatti bitumen lemezhez.

A radiátorok felhelyezése és bekötése után, de még a padlófűtés csövezése előtt lefektettük az 5 cm-es lépésálló Austrotherm lemezeket. Ezt egy teljes műanyag fólia borítja. Erre helyeztünk egy vashálót, erre rögzítjük a padlőfűtés csöveit.

A fűtésszerelés után a teljes felületet 10 cm vastagon borítottunk betonnal (ez a végső padlószint). Az oldalfal és a beton közé kb 0.5 cm vastag műanyag került a tágulás biztosítására.

Betonlépcső készítése

április 7th, 2010

A betonlépcsőt egy kőműves mesterrel ketten készítettük. Én voltam a segéd…. Hát barátaim, nem semmi móka volt ezt elkészíteni, kacagás nem sok volt benne. Igen komoly vasmennyiséget kellett beletermelni a lépcsőbe, a zsaluzása is nagyon nagy tapasztalatot igényelt, ami szerencsére megvolt (nem ez én részemről…)

Tetőtéri falazás

április 2nd, 2010

A teljes födém kibetonozása után folytathatttuk a falazást. Mivel a felső szint csak tetőtér, igy 1.25 méter magasságban készítettük el a magasítást természetesen ezt is 38-as Porotherm nútféderes téglából.

A falazás végeztével szintén koszorú készült, kétoldalt kisméretű téglából. Természetesen az alsó és felsó koszorú szintén vasbetonnal van összekötve, ezeken a helyeken a Porotherm főfal helyett kétoldalt kisméretű tégla lett behelyezve, valamint a szükséges vasalat.

Koszorú készítés

április 1st, 2010

A koszorú fogja egységbe a falazatunkat és ebbe kell bekötni a teljes födémet a gerendákkal együtt. Elkészítéséhez kisméretű téglával lett körbefalazva a Porotherm főfal külső pereme, majd bele lett helyezve a vasalás … még a betonozás előtt ….

A vasalást is magunk készítettük az előírások szerint. Az első képen már a felső koszorút láthatjátok, ahol akiálló vasak azért vannak, hogy ebbe üljenek majd bele a megfúrt tetőgerendák (talpszelemen)

Alapozás

március 28th, 2010

Az alapozás az a munka ahol jó sok pénzt spórolhatunk, ha magunk is részt veszünk benne. Miket is kell majd csináljunk:

  • Az alap kitűzése
  • A sávalap kiásása
  • Sávalap zsaluzás (ha kell)
  • Sávalap betonozás vasalással
  • A ház alapjának megemelése zsalukövekkel (amennyire a tervben elő van írva) + vasalás + kiöntés betonnal
  • A belső terület feltöltése földdel
  • Aljzatbeton készítése
  • A viz és csatorna kiállások elhelyezése

Amikre figyelni kell: a sávalap szélessége a rajta lévő tégla szélessége + 10-10 cm. Azaz egy 38-as falhoz  60 cm széles sávalap kell. A sávalapot alaposan illik bevasalni. A spórolni akarunk készíthetünk úsztatott betont, azaz szerzünk pár köbméter betontörmeléket és az alap kiöntése közben ezeket elhelyezhetjük a friss betonban. Hogy ez milyen mértékű lehet annak nézzetek utána. Én 2 m3 betont helyeztem igy el.

A sávalap kiöntése után közvetlenül szúrjuk le a kb 40 cm-es betonvasakat fél méterenként, úgy hogy 15-20 cm kiálljon. Erre fogjuk majd helyezni később a zsaluköveket, amit szintén vasalunk hosszában és kiöntjük betonnal. A legfölső zsalukő szinten hasonlóan szúrjunk be betonvasakat, de itt már 20 cm-es is elég. Ezt fogjuk összekötni a sávalap vashálójával.

Sajnos erről a folyamatról nem találtam képeket, viszont az előző házépítésről fennmaradt egy: