gipszkarton


Tetőtér beépítés

április 9th, 2010

Miután elkészült a lépcső, könnyedén szaladgáltunk föl és le a tetőtéri szintre. Elkezdhettük a tetőterünk beépítését, ami a következő lépésekből állt:

  • Tetőszigetelés 10 cm-es Therwolinnal
  • Hőtükör fólia felhelyezése
  • Segédlécezés
  • Burkolás Rigips gipszkartonnal
  • Burkolás fa lambériával
  • Padlástéri mennyezet elkészítése és szigetelése

Ezeket a munkákat már nagyon élveztük. Haladós is volt, látványos is volt, és napról napra otthonosabbnak éreztük a készülő házat.

Legjobban a gipszkartonozás ment, ezt házilag aránylag jól el lehet végezni egy kis gyakorlás után. Természetesen a szarufákra felkerültek a 2.5 x 5 cm-es cserépléc 50 cm-es kiosztásokkal. Először az egész Rigips gipszkarton lapokat tettük fel a falra a hozzá való (ez fontos) gipszkarton csavarokkal. Egy akkos csavarhúzó itt nagy segítséget jelent, mert jobban lehet vele dolgozni a gipszkarton szerelésnél, mint a hagyományos fúróba tett csavarhúzófejjel. Fóleg a nyomaték határoló fontos, mert így nem szalad be sosem a csavar feje a gipszkarton lapba.

A kisebb méretre vágott lapok széleit be kell reszelni (gipszkarton reszelő), így illeszkednek egymáshoz a lapok. Mikor elkészült egy szoba falának gipszkarton burkolása, a feleségem hézagerősítő szalaggal összegipszelte és lecsiszolta a csatlakozásokat. Fontos még hogy az egész lapok feltételéhez szinte nélkülözhetetlen két ember. Az éppen aktuális Rigips gipszkarton lapokról és kiegészőtőkről, no meg azok árairól ajánlhatom a www.gipszkarton.biz weboldalt.

A Rigips gipszkartonrendszer kivitelezési segédanyaga:

PDF formátumban való letöltéshez:

Rigips – gipszkarton kivitelezési segédanyagok 01 – PDF

Rigips – gipszkarton kivitelezési segédanyagok 02 – PDF

Rigips – gipszkarton kivitelezési segédanyagok 03 – PDF

Rigips – gipszkarton kivitelezési segédanyagok 04 – PDF

Rigips – gipszkarton kivitelezési segédanyagok 05 – PDF

Rigips – gipszkarton kivitelezési segédanyagok 06 – PDF

Rigips – gipszkarton kivitelezési segédanyagok 07 – PDF

A gipszkartonokról és ezen belül is a Rigips gipszkarton szerelésről és a gipszkartonozásról bővebben olvashatsz a www.rigips-gipszkarton.info oldalon. A  gipszkartont azért is érdemes választani a tetőtér beépítéshez, mert szárazon, gyorsan  építhető szerkezet. A gipszkarton hőre és nedvesség hatasára nem túlságosan tágul vagy húzódik össze, ezért nagy egybefüggő felületen is repedésmentes burkolat készíthető belőle. Azonban arra figyelni kell, mert  bármilyen kitűnő ács csinálta is a fedélszéket, a különféle terhelések hatására az mozog, lehajlik, rezeg. Ahhoz, hogy a gipszkarton burkolat és a csatlakozások a fenti igénybevételeket repedésmentesen tartósan elviselje, a mozgásokat le kell csillapítani, a csomópontokat egyértelműen jól kell megoldani. Ezekhez fejlesztették ki a Rigips kiefészítőket, ennek is érdemes utána járni.