tetőszigetelés


Tetőszigetelés

április 10th, 2010

A tetőszigetelés 10 cm-es Therwolin üvegszálgyapottal készült. Nagyon gyorsan és jól lehetett vele dolgozni, minden apró maradék felhasználható.

Amire ez esetben vigyázzunk, az az hogy nem túl egészséges ezt az anyagot belélegezni, és a méretre vágáskor bizony száll a levegőben az apró üveggyapot por. Viseljünk maszkot, illetve olyan ruhát amit nem szertnénk megtartani hosszútávon.

A szigetelőanyag rögzítéséhez spárgát használunk, amit szögek segítségével cikkcakk alakban feszítünk ki. Ehhez a legjobb megoldás a fél „U” szügek előre történő beszögelése a fagerendákba, igy a Therwolin berakésa után már csak a spárgát kell végigfűzni.

epitkezes-07-tetoter-06.jpg

Ennek elvégzése után a hőtükör fóliát rögzítjük a szarufákhoz, ipari tüzőgépekkel. Ezzel a szigetelésnek vége. Ha ennél is többet szeretnénk (nekünk ennyi is elég volt) a keresztlécezés (erre jön már a gipszkarton) után még 5 cm-es Therwolin üveggyapotot is elhelyezhetünk.

Tetőtér beépítés

április 9th, 2010

Miután elkészült a lépcső, könnyedén szaladgáltunk föl és le a tetőtéri szintre. Elkezdhettük a tetőterünk beépítését, ami a következő lépésekből állt:

  • Tetőszigetelés 10 cm-es Therwolinnal
  • Hőtükör fólia felhelyezése
  • Segédlécezés
  • Burkolás Rigips gipszkartonnal
  • Burkolás fa lambériával
  • Padlástéri mennyezet elkészítése és szigetelése

Ezeket a munkákat már nagyon élveztük. Haladós is volt, látványos is volt, és napról napra otthonosabbnak éreztük a készülő házat.

Legjobban a gipszkartonozás ment, ezt házilag aránylag jól el lehet végezni egy kis gyakorlás után. Természetesen a szarufákra felkerültek a 2.5 x 5 cm-es cserépléc 50 cm-es kiosztásokkal. Először az egész Rigips gipszkarton lapokat tettük fel a falra a hozzá való (ez fontos) gipszkarton csavarokkal. Egy akkos csavarhúzó itt nagy segítséget jelent, mert jobban lehet vele dolgozni a gipszkarton szerelésnél, mint a hagyományos fúróba tett csavarhúzófejjel. Fóleg a nyomaték határoló fontos, mert így nem szalad be sosem a csavar feje a gipszkarton lapba.

A kisebb méretre vágott lapok széleit be kell reszelni (gipszkarton reszelő), így illeszkednek egymáshoz a lapok. Mikor elkészült egy szoba falának gipszkarton burkolása, a feleségem hézagerősítő szalaggal összegipszelte és lecsiszolta a csatlakozásokat. Fontos még hogy az egész lapok feltételéhez szinte nélkülözhetetlen két ember. Az éppen aktuális Rigips gipszkarton lapokról és kiegészőtőkről, no meg azok árairól ajánlhatom a www.gipszkarton.biz weboldalt.