betoncserepek


Betoncserép

március 18th, 2012

Habár mi tetőzsindelyt használtunk az építkezéshez, nem szabad elfeledkezni a cserepek jelentőségéről sem, ezért írnék is ezekről néhány gondolatot.

A beton a cserép történetében több mint egy évszázada jelen van. A betoncserepet manapság már egyre több helyen alkalmazzák, mint tetőfedési technikát. Számos előnnyel rendelkezik, aki most készül házat építeni, vagy tetőszerkezetét felújítani, érdemes meggondolnia a betoncserép használatát.

Betoncserép, amely úgy néz ki mint egy kerámia

Betoncserép, amely úgy néz ki mint egy kerámia

Ha csak hirtelen kellene néhány előnyt megemlíteni, akkor mindjárt öt is eszünkbe juthat, mint a sima felület, a betoncserép színállandósága, valamint a súlya, ezáltal nagy teherbírású, természetes összetevőkkel rendelkezik, s nagyszerűen elvezeti a vizet.

Ezek együttesen adják azt a praktikus használhatóságot, amellyel olyan népszerűvé lett napjainkban.

Mivel elvezeti a vizet, ezért olyan fizikai jelenségek, mint a víz fagyása, majd olvadása során keletkezett térfogatváltozások nem befolyásolják, és ami a lényeg, nem roncsolják a cserepet. Ezáltal megnő a tartóssága, s mivel beton és nem agyag, így nem szívja magába a vizet, a cserép súlya ez által nem változik. Nem terheli a tetőszerkezetet.

A beton alapanyagában színezett, ezért teljes felületükön homogén színt kapnak, ennek az az előnye, hogy a felületi kopás is egyenletesen történik, így az alig érzékelhető. A mohásodás ellen további védelemmel látják el a cserepet, ez a védőréteg színében megegyezik a cserép alapanyagának a színével. Mindez a cserepet védi a városi szennyezet levegőtől is.

A betoncserép rendkívül magas teherbíró képességű. Így nem okoz gondot a nagy tömegű hó, vagy jég „elviselése”, sőt, ha járkálnak rajta, akkor sem töredezik össze. Ez betudható annak a három természetes anyag tökéletes kötésének, amiből a betoncserép készül, a víz, homok és kő.