előtető


Fa előtető készítése

május 29th, 2011

Felbuzdulva a fa kocsibeálló elkészítése után hamar nekiálltunk egy régen elmaradt feladatnak a fa előtetőnk elkészítésnek. A terasz alapterülete 5,4 x 3,5 m, ezt szeretnénk ellátni egy előtetővel ami megvéd az eső ellen. Egy szó mint száz így néz ki a kiindulási terep:

fa-eloteto.jpg

Újabb számítások következtek a faanyag mennyiségét illetőleg:

1 db 6m x 12 x 12 -es fagerenda (ez lesz majd a fő keresztgerenda)
1 db 6m x 7,5 x 15 -es fagerenda (ez kerül majd a falra)
3 db 2m x 12 x 12 -es gerenda a lábaknak
8 db 4m x 5 x 10-es palló
16 db 4m x 5 x 5 -ös bramac léc vagy stafi
4 db 2m x 2,5 x 10 -es deszka takarólécnek
3 db 2m x 2,5 x 15-ös deszka takarólécnek

A faanyag ára 30e Forintból meg is volt.

A vasanyag tekintetében a következőkre volt szükség, mivel most csavar helyett a szögeket választottuk:

3 db csavarozható gerendatartó vas
12 db betondűbel (a gerendák rögzítéséhez)
5 db 160-as Fisher dűbel a falra történő rögzítéshez
3 db 20-as menetes szár alátéttel és anyákkal
200-as, 160-as, 120-as, 100-as és 80-as szegek

A vasanyag ára 6e Ft volt.

A tetőanyag a gépkocsibeállónál már megismert trapéz profilú PVC lemez a Thyssen gyártmánya. Ez a rögzítőcsavarokkal együtt 38e Ft volt.

Még a munka megkezdése előtt a család lányai kétszer lefestették a faanyagot a megfelelő konzerváló anyaggal. Ez a földön jóval egyszerűbb mint összeszerelt állapotban.

A munka a betondübelek lefúrásával és a gerendatartó vasak felszerelésével kezdődött. Miután ezek a helyükre kerültek, beleállítottuk a gerendákat.

fa-eloteto.jpg

Ezután jött a munka legnehezebb része a 7,5×15-ös gerenda felrakása a falra. Ez nem volt egyszerű, mivel csak ketten voltunk és némiképp útban volt a két lámpa, de végül megoldottuk ezt a problémát is. A gerenda falra történő rögzítése 5 db Fisher dübellel történt.

fa-eloteto.jpg

Ezek után felkerült a lábak tetejére a 6 m-es 12 x 12 -es gerenda amit 200-as szögekkel rögzítettünk. Természetesen a szögelést megelőzte a lyukak előfúrása, hogy az anyag ne repedjen szét. Tulajdonképpen ez volt a munka oroszlánrésze, ami ezek után jött az szinte gyerekjáték. Az 5 x 10-es pallók végeit megfelelően megvágtuk, hogy a lejtés meglegyen és feltettük a már kész tartószerkezetre.

fa-eloteto.jpg

Ezt követte a bramac lécek felszögelése a megfelelő távolságban, valamint a takarólécezéssel véget ért a famunka.

fa-eloteto.jpg

Miután elkészült a szerkezet feltettük a tetőfedő anyagot. Itt ami érdekesség volt, hogy félbe kellett vágni néhány a PVC táblát, mivel a méret úgy adta ki hogy egy egész és egy fél tábla legyen. Mivel a ház tetőszerkezete eléggé kinyúlik, úgy döntöttünk, hogy az utolsó lécezést nem fedjük be, igy egy „nyílt” teret is kaptunk, ahol a meleg levegő is könnyebben távozik majd. Ezzel el is készültünk:

fa-eloteto.jpg

A fa előtető építéséről készült összes képet itt nézhetitek meg: